top of page
Zoeken
  • Myrthe de Boer

Seizoen '20/'21, dealen met Corona

Bijgewerkt op: 6 mei 2021

Om te beginnen…… ik hoop dat het met een ieder van jullie goed gaat, maar wat bevinden we ons nog steeds in een bijzondere tijd. Voor mij als schaatser is het afgelopen seizoen in bijna geen enkel opzicht te vergelijken met vorige seizoenen.

Na een vreemd begin van de zomer waarin ik veel alleen heb getraind is het vanaf half mei tot en met half september eigenlijk niet veel anders geweest dan een redelijk normaal seizoen. Met goede fietstesten, progressie in de trainingen en zonder blessures ging ik vol vertrouwen het ijs op richting de eerste trainingswedstrijden die standaard eind september plaatsvinden. De succesvolle training van die zomer liet zich uitbetalen met twee persoonlijke records, een lekker begin.

Volgende wedstrijd op de kalender was de Holland Cup in Deventer. Voor veel schaatsers het moment om zich te plaatsen voor het World Cup kwalificatietoernooi begin november 2020. Vanaf het moment dat deze wedstrijd werd afgelast wist ik dat het wel eens een “vervelend” schaatsseizoen zou kunnen worden. Door de maatregelen werden trainingswedstrijden ineens ‘oefensessies’. Op basis van de gereden tijden in deze kleine wedstrijden op zaterdagavond, werd er geselecteerd voor deelname aan het NK-afstandentoernooi voor senioren. Gelukkig wist ik mij voor dit toernooi te plaatsen, en had ik weer een echte wedstrijd om naar uit te kijken. Alle juniorenwedstrijden waren inmiddels tot en met december 2020 afgelast. Na een stabiele rit, als enige junior op het NK, eindigde ik op de zestiende plek, wat inhield dat ik een paar weken later vierde reserve stond voor het NK Allround.


Op de donderdag voor dat wedstrijdweekend was ik derde reserve, niet echt een positie waarvan je verwacht dat je zaterdag aan de start zou kunnen staan.

Op de zaterdagochtend tijdens het inrijden kreeg ik te horen dat ik toch mocht starten Weer een mooie kans om een echt toernooi te rijden. In voor mij prima races wist ik mijn pr’s te benaderen. Daarna volgden een paar weken van trainen en trainingswedstrijden rijden, waarin ik op de 3 km mijn pr met zes seconden verbeterde naar 4.19.06, en op de 1500 m 2.00.55.

Door de vooruitgang in de trainingswedstrijden mocht ik starten op het WK kwalificatietoernooi waar ik weer een kleine hap van mijn pr afsnoepte uit de trainingswedstrijd naar 2.00.33. Doordat ik mee heb kunnen draaien in het seniorencircuit kon ik mijn niveau op peil houden. Half januari werd er een streep gezet door alle nationale en internationale wedstrijden bij de junioren. Voor mij best wel een “domper”. Graag had ik als laatstejaars junior A willen pieken en strijden om de medailles tijdens de NK en WK junioren. Helaas eindigde dit seizoen op een andere manier.

Vanaf januari heb ik veel fietstrainingen gedaan en minder op het ijs kunnen staan door de zogeheten internationale schaatsbubbel. Thialf was alleen nog maar toegankelijk voor de professionele schaatsteams.


Ondanks dat het seizoen anders is gelopen is ons team van schaatsers en trainers/begeleiders, altijd erg gemotiveerd om een stap vooruit te zetten en te investeren in volgend seizoen. Zo zijn we nog drie dagen gaan baanwielrennen op de Velodrome te Apeldoorn. Erg leuk om kennis te maken met deze tak van sport en de grenzen van training op een andere manier op te zoeken. Tijdens een klein bubbeltrainingskamp in Heerenveen hebben we ook het mountainbikeparcours in Appelscha en in Gieten uitgetest.


Kortom, we hebben niet stilgezeten en de tijd nuttig besteed. Ook in deze coronatijd moet je creatief om kunnen gaan met de trainingsmogelijkheden die er nog wel zijn.

Vooral ook deze activiteiten hebben ons als team KNSB Talent Team Noord veel moraal en plezier gegeven in de sport en de trainingen.


Al met al een bijzonder seizoen waar ik graag meer uit had willen halen, maar wat helaas niet mogelijk was.


Door jullie support is het voor mij en ook mijn familie een stuk gemakkelijker geweest om deze periode door te komen, waarvoor enorme dank!


Jullie horen weer van mij!
77 weergaven0 opmerkingen
bottom of page