top of page
foto biografie.JPG

BIOGRAFIE

Van krabbelaar tot Jeugd Olympisch kampioen

Mijn schaatscarriére ben ik begonnen als zesjarig meisje op de ijsbaan achter mijn ouderlijk huis. Op mijn easygliders maakte ik daar vele rondjes. Mijn ouders stimuleerden mijn broer Marc en mij om het schaatsen goed onder de knie te krijgen, want schaatsen op natuurijs is een van de prachtigste wintersporten. Mijn enthousiasme voor het jeugdschaatsen in Thialf kwam nadat ik daar samen met Marc een training had meegemaakt. Ik had het schaatsvirus te pakken. Wat gaf me dit veel plezier! Een paar jeugdschaatsdiploma's verder mocht ik naar de 400-meter baan. Het 'echte' werk kon beginnen. Door deze overstap koos ik voor de schaatsclub dichtbij huis, STD in Sint Nicolaasga.

In mijn jaren als pupil trainde ik zomers in Sint Nicolaasga en in de winter was ik twee á drie keer te vinden voor training op Thialf. Op tien jarige leeftijd deed ik mee aan het Fries kampioenschap kortebaan in Oudkerk. Wat was het toen koud. Het bijzondere was dat ik tijdens dit toernooi werd gevolgd door zappsport, mijn eerste tv ervaring. Naast mijn schaatscarrière deed ik nog regelmatig mee aan tennistoernooien. Daar bleek ik ook mijn mannetje goed te kunnen staan. Op een gegeven moment heb ik toch gekozen voor het schaatsen, want daar lag mijn hart.

Door mijn resultaten op het Nederlands pupillentoernooi en mooie uitslagen bij baankampioenschappen was ik opgevallen bij het Gewest Friesland. Het multidisciplinaire opleidingsprogramma werd voor mij een uitkomst. In de zomer trainde ik twee jaar met de shorttrackselectie, een basis waar ik nog steeds voordeel van heb in de winter op de langebaan. Mijn schaatscarrière combineerde ik met het vwo op de middelbare school in Heerenveen.

Als B-junior kwam ik in de gewestelijke ploeg die een jaar later het Regionale trainingscentrum werd, wat nu is overgegaan in het KNSB Talent Team Noord. Momenteel kom ik hier ook voor uit onder begeleiding van Peter Kolder. Na verschillende podiumplekken bij NK's, WK junioren en World Cups wist ik mij te plaatsen voor de Jeugd Olympische spelen in St. Moritz, januari 2020. Na mijn wat teleurstellende 500 meter wist ik op de 1500 meter de eerste plek te bemachtigen. Deze week, op deze prachtige plek, op dit evenement is iets om nooit te vergeten. Mijn grootste fans, heit, mem en broer Marc, waren deze week getuige van mijn kampioenschap. De ontmoetingen en vriendschappen tijdens dit toernooi heb ik als zeer waardevol ervaren.

In datzelfde seizoen maakte ik mijn debuut als zeventienjarige in het seniorencircuit. Tussen alle trainingen en schaatsactiviteiten is het mij ook gelukt om mijn vwo-diploma te halen, Een mooie basis voor mijn verdere studies. Momenteel studeer ik Bedrijfskunde aan de NHL Stenden in Leeuwarden.

Het schaatsseizoen 2020-2021 stond/staat in het teken van corona... Bijna geen echte wedstrijden. Tijdens een paar oefensessies wist ik mij te bewijzen en werd ik geselecteerd voor het NK Afstanden Senioren. Voor het NK Allround stond ik in eerste instantie als reserve op de lijst. Echter door afmeldingen van collega-schaatsers mocht ik toch meedoen. Het WK kwalificatietoernooi leverde mij een mooi, nieuw PR op de 1500 meter op. Fijn om tijdens deze wedstrijden ervaring en wedstrijdritme op te doen. Achteraf een mooi seizoen van investeren en doortrainen.

Helaas een afscheid bij de junioren anders dan gepland. Op naar een mooie tijd bij de senioren.

bottom of page